Απόσπασμα #2

Η καμπύλη της αποτελεσματικότητας και πώς να αποφύγετε την παγίδα της τελειότητας

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ξεχαστείτε πάνω από μια εργασία και να την επεξεργάζεστε με τις ώρες, προκειμένου να τη βελτιώνετε συνεχώς; Χωρίς να έχετε συνειδητοποιήσει πόσος χρόνος έχει δαπανηθεί, έχετε μολυνθεί από το «μικρόβιο» της τελειότητας. Εάν δεν το αντιληφθείτε νωρίς, θα επιφορτιστείτε με έξτρα ώρες ή ακόμα και έξτρα ημέρες εργασίας, τις οποίες θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει, έτσι ώστε να αφιερωθείτε σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

Το φαινόμενο της παγίδας της τελειότητας διαπιστώνεται στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας. Σε επαγγελματικό επίπεδο, η τάση να επιθυμούμε να βελτιώνουμε διαρκώς το έργο μας συναντάται σε όλες τις βαθμίδες των στελεχών μιας εταιρείας, από τον μάνατζερ ή τον υπεύθυνο ενός τμήματος έως τον εργαζόμενο ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη. Εύκολα ξεχνιόμαστε πάνω από ένα έργο και αφιερώνουμε ατελείωτες ώρες για «μικροβελτιώσεις», καθώς χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Εάν όμως το αντιληφθούμε εγκαίρως, μπορούμε να απαλλάξουμε τον εαυτό μας ή και τους συνεργάτες μας από το μικρόβιο αυτό. Η αποφυγή της τελειότητας ξεκινάει καταρχάς από το να συνειδητοποιήσει κανείς σε ποια τμήματα μιας εργασίας αναλώνει περίσσιο χρόνο ή φαιά ουσία.


Κάντε λάθος και μην το μετανιώνετε! Μάθετε από την αποτυχία και βελτιωθείτε μέσα από αυτήν.

«Αποτυχημένος είναι αυτός που δεν προσπάθησε καθόλου»

Είναι πολύ πιθανόν να αποτύχουμε σε ένα εγχείρημα που είχαμε ξεκινήσει να υλοποιούμε. Η επιτυχία ποτέ δεν είναι σίγουρη και αυτό ισχύει σε όλους σχεδόν τους τομείς (επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς, εργασιακούς κτλ). Άλλωστε η λέξη εγχείρημα μεταφράζεται σε τόλμημα, δύσκολη ενέργεια, ριψοκίνδυνη προσπάθεια.

Το γεγονός ότι δεν θα καταφέρει κάποιος να πετύχει τον στόχο του με την πρώτη προσπάθεια δεν είναι λόγος εγκατάλειψης ή αποθάρρυνσης. Αντιθέτως, θα πρέπει να αναζητούνται οι αιτίες που το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα βασικά ερωτήματα όπως:

• Γιατί δεν πέτυχε η ιδέα;
• Τι ποσοστό (%) του στόχου καταφέραμε τελικά;
• Πόσο απείχαμε από το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Το σημαντικό είναι η κατανόηση των αιτιών, που προκάλεσαν την απόκλιση από το ιδανικό σενάριο, δηλαδή τι δεν πήγε καλά.