Κεφάλαιο #1ο

Ξεκινήστε την δράση έχοντας καταρχάς οραματιστεί το τελικό αποτέλεσμα και Πάντα να σκέφτεστε με βάση το ιδανικό σενάριο!

Κατά την έναρξη μιας εργασίας, ενός σημαντικού έργου (task), ή μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να σκεφτείτε βάσει του επιθυμητού αποτελέσματος. Να φανταστείτε το καλύτερο δυνατό σενάριο, την ιδανική κατάληξη της ιδέας που θέλετε να επιτύχετε. Μπορείτε να αφιερώσετε (έστω και) 30 δεύτερα ώστε να επικεντρώσετε τη σκέψη σας αποκλειστικά σε αυτό που λέγεται «last outcome»; Συγχαρητήρια! Έχετε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα να ελέγχετε και να κατευθύνετε την ενέργεια και τη δυναμική σας προς το στόχο σας. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό; Απλά δοκιμάστε το. Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται!

Ο ανθρώπινος νους κάθε λεπτό της ώρας δέχεται χιλιάδες ερεθίσματα. Ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος έχει εξοικειωθεί να επεξεργάζεται με μεγάλη ταχύτητα τις συνεχείς πληροφορίες. Η επεξεργασία αυτή τις περισσότερες φορές είναι στιγμιαία και συνήθως επιφανειακή (ή απλά υποσυνείδητη). Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας επανέρχονται οι ίδιες σκέψεις, ιδέες και προβληματισμοί, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική εμβάθυνση. Είναι σχεδόν ανέφικτο να γίνει λεπτομερής ανάλυση όλων των μεταβλητών και όλων των συναφών παραγόντων, λόγω του αναρίθμητου πλήθους τους.

 

Το δύσκολο μέρος είναι να εστιάσει κανείς σε μια και μόνο συγκεκριμένη σκέψη (ιδέα), για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, όσο μικρό και αν είναι αυτό (πχ 30’’). Δεν είναι εύκολο γιατί ο νους έχει την τάση να «αποσπάται». Η συνήθεια του να «φεύγει» και να «πετάει» από εδώ και από εκεί καθιστά την ισχυρή εστίαση μια σπάνια ικανότητα για πολλούς ανθρώπους.

Η κατεύθυνση της σκέψης απαιτεί συνεχή και ουσιαστική προσοχή. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αναζητήσετε τα θέματα που υπάρχουν στο «πίσω μέρος» του μυαλού σας, και να τα συγκεντρώσετε στο «εμπρός μέρος».

Μην είστε μικρόψυχοι με τις σκέψεις σας, αντιθέτως να είστε όσο πιο γενναιόδωροι μπορείτε. Άλλωστε δεν κοστίζει! Οραματιστείτε την ιδανική λύση, σκεφθείτε βάσει του καλύτερου δυνατού σεναρίου, επιδιώξτε την τέλεια επιθυμητή εκδοχή κατά την επίλυση ενός προβλήματος.

Ποιος μας είπε ότι επιτρέπεται να κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρα μας;
Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.
Walt Disney, Αμερικανός παραγωγός ταινιών



Πείτε όχι στη Λανθασμένη Στόχευση!
Στα σεμινάρια επιχειρηματικού προσανατολισμού και επαγγελματικής καθοδήγησης (business coaching/mentoring) παρατηρούνται χαρακτηριστικά παραδείγματα «λανθασμένης στόχευσης». Οι ερωτώμενοι συνήθως δεν εστιάζουν τη σκέψη τους στο ιδανικό, αλλά αντιθέτως προσανατολίζονται σε ανεπιθύμητες εκδοχές. Έχουν ως σημείο αναφοράς τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς σκέφτονται με βάση τα πιο δυσμενή και απαισιόδοξα σενάρια.

[...]

Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γίνονται λόγια. Πρόσεχε τα λόγια σου, γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες. Πρόσεχε τις συνήθειές σου, γίνονται χαρακτήρας. Πρόσεχε το χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται η μοίρα σου.
Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζος ποιητής - φιλόσοφος


Σκεφτείτε βάσει του τι θέλετε!
Ο ανθρώπινος νους λειτουργεί χωρίς να αντιλαμβάνεται το «μην» και το «δεν». Τα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος τα αναπαριστά νοερά, ως εικόνες. Είτε σας πουν «φανταστείτε έναν ελέφαντα», είτε σας πουν «μη φανταστείτε έναν ελέφαντα», στη σκέψη σας θα αποτυπωθεί ένας ελέφαντας και στις δυο περιπτώσεις. Θα δημιουργηθεί η αναπαράσταση αυτή στο συνειδητό αλλά και στο υποσυνείδητο. Συνεπώς όταν κάποιος αναφέρεται στο τι «δεν θέλει», σχηματίζει μια συγκεκριμένη (μη επιθυμητή) εικόνα, στην οποία όμως δίνει ισχύ και δύναμη τη δεδομένη χρονική στιγμή.
-Μα αφού σου λέω να μην το φανταστείς, εσύ γιατί συνεχίζεις και το σκέφτεσαι;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: ο νους αντιλαμβάνεται τις εικόνες, αλλά δεν αντιλαμβάνεται το μην και το δεν!

Ερχόμενος στο παράδειγμα των σεμιναρίων επαγγελματικής καθοδήγησης, διατυπώνεται ξανά η ίδια ερώτηση στον εκάστοτε υποψήφιο:

-Ποιος είναι ο στόχος σου, ποιο είναι το ιδανικό σενάριο, σχετικά με την επαγγελματική σου αποκατάσταση;
Οι απαντήσεις ξεκινάνε σε ένα νέο επίπεδο συνειδητότητας. Αποφεύγοντας τη «λανθασμένη στόχευση», η έμφαση πλέον δίνεται στα θετικά σενάρια.
-Θέλω να δουλεύω σε μια μεγάλη εμπορική εταιρεία ως υπάλληλος γραφείου και να κερδίζω έναν καλό μισθό.
-Θέλω να είμαι ιδιοκτήτης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης στην οποία να απασχολούμαι εγώ και η οικογένειά μου και να ζούμε αξιοπρεπώς μέσα από εκεί.
-Θέλω να εργάζομαι σε μια πολυεθνική εταιρεία με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.


[...]

Εάν το άτομο έχει ορίσει το πρόβλημα, έχει αναγνωρίσει δηλαδή ποιο είναι το ζητούμενο, τότε ουσιαστικά είναι σαν να έχει βρει τη μισή λύση. Κατά συνέπεια, συνιστάται να είναι κανείς συγκεκριμένος και αναλυτικός στις απαντήσεις του στο τελικό πλαίσιο. Είτε πρόκειται για στόχους εργασιακής αποκατάστασης, είτε για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε για ανάπτυξη νέων ιδεών και επενδυτικών προτάσεων, ή γενικότερα σε οποιοδήποτε επαγγελματικό όραμα.

Εάν είχα μια ώρα για να σώσω τον κόσμο, θα δαπανούσα τα 59 λεπτά στο να ορίσω το πρόβλημα (το ζητούμενο) και το υπόλοιπο 1 λεπτό στο να βρω τις λύσεις αυτού.
Albert Einstein.

Κατά συνέπεια σε επόμενο επίπεδο σκέψης, στο ερώτημα:
-Ποιος είναι ο στόχος σου, δηλαδή το ιδανικό σενάριο σχετικά με την επαγγελματική σου αποκατάσταση;

Θα μπορούσαν να δοθούν πιο σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις ως εξής:
-Θέλω να εργαστώ ως υπεύθυνος προσωπικού στο τμήμα εστίασης ενός ξενοδοχείου, κερδίζοντας ένα βασικό μισθό και παρέχοντας την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πελάτες και τους συναδέλφους μου.
-Θέλω να ιδρύσω μία on-line επιχείρηση και να παρέχω υπηρεσίες εκπαίδευσης σχετικές με τον τομέα μου, ώστε να ζω άνετα μέσα από αυτό, βοηθώντας και βελτιώνοντας με τις γνώσεις μου τους πελάτες. Ένα κέρδος της τάξης των 1.500 ευρώ το μήνα είναι ικανοποιητικό.
-Θέλω να ταξιδεύω και να εργάζομαι σε όλη την Ευρώπη ως εκπαιδευτής και να κερδίζω 2.500 ευρώ το μήνα μαθαίνοντας συγχρόνως νέα ήθη, έθιμα, κουλτούρες και πολιτισμούς.
-Θέλω να αναπτύξω μια εταιρεία παραγωγής καινοτόμων/ βιολογικών κλπ. προϊόντων και να τα πουλάω παγκοσμίως μέσω διαδικτύου, κερδίζοντας 2.000 ευρώ μηνιαίως και απασχολώντας τουλάχιστον 5 άτομα προσωπικό.

Κάθε εγχείρημα που στοχεύετε να επιτύχετε μπορεί να γίνει, αρκεί να έχετε στο μυαλό σας επακριβώς τι θέλετε.


Συνοψίζοντας
Δώστε ουσιαστική έμφαση, έστω και για μερικά δεύτερα, ώστε να απεικονίσετε νοερά το μελλοντικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Φανταστείτε το τέλειο, εστιάστε στο επιθυμητό, οραματιστείτε το ιδανικό σενάριο. Αγνοήστε σε πρώτη φάση τις επιμέρους διαδικασίες, τα πολύπλοκα ενδιάμεσα στάδια, τα πιθανά εμπόδια, τις τυχόν δυσκολίες. Μην τροφοδοτήσετε το νου σας με σκέψεις που εμποδίζουν ή δείχνουν αποτυχία, αλλά με αυτό που πράγματι θέλετε. Και να είστε πάντα συγκεκριμένοι και σαφείς ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το βασικό πρώτο βήμα. Έχοντας στο νου σας τον ιδανικό τελικό στόχο, στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στη ΔΡΑΣΗ!